Cyclus
Thaumethopea processionea
Cyclus van de eikenprocessierups
De nachtvlinder - juli tot eind september
Eind augustus tot eind september ontwikkeld de nacht vlinder zich. De nacht vlinder is het laatste stadium van de eikenprocessierups. De nacht vlinder is een mooie vlinder die te herkennen is aan zijn donkere kleur waar hij zijn naam aan te danken heeft. In de tijd dat de nachtvlinder actief is zijn de brandharen minimaal. De vlinder heeft geen brandharen en zorgt daarom ook niet voor overlast. In deze periode is het wel mogelijk dat er overlast is van overgebleven nesten. In deze tijd legt de vlinder zijn eitjes. Deze eitjes worden vaak hoog in de bomen gelegd om zo de veiligheid van de eitjes te waarborgen.
Net gelegde eitjes - augustus en september
De net gelegde eitjes van de eikenprocessierups worden in hoog in de eikenboom gelegd. Een nachtvlinder kan wel 250 tot 300 eitjes tegelijk leggen. De eitjes overwinteren in de boom dienen dan ook al als voedsel voor sommige organismen.
Jonge rupsen - begin april tot half mei
Op het moment dat de eitjes van de eikenprocessierups de winter hebben overleefd komen de eerste eitjes uit in april. De weersomstandigheden hebben invloed op de hoeveelheid van rupsen en de tijd van uitkomst. Zo zorgt teveel water voor schimmel bij de eitjes waardoor ze dood gaan. Na het uitkomen van de eitjes zijn de rupsen in het eerste stadium. De rupsen hebben in totaal 6 stadia voor ze veranderen in de nachtvlinder. In de eerste 3 stadia van de rups is er bijna geen overlast omdat pas na het derde stadium de brandharen worden ontwikkeld om zichzelf te verdedigen.
Volwassen rupsen - begin juni tot half juli
Op het moment dat de rupsen volwassen zijn gaat de eikenprocessierups brandharen produceren. Door de productie van de brandharen stijgt de overlast van de rups. De rupsen gaan in deze periode in processie op zoek naar eten. De rups schiet de brandharen af als beschermingsmechanisme. De haren kunnen soms wel honderden meters ver reizen op de wind. Doordat de haren bijna niet te zien zijn met het blote oog zie je vaak later pas dat u in aanraking ben geweest met de eikenprocessierups.
Poppen van de rups
Na het vinden van genoeg voedsel en de laatste stadium is de rups klaar om te gaan poppen. Dit doen ze gezamenlijk en maken daarvoor een groot nest wat vaak in de oksels van de eikenboom hangt. Op dit moment is de overlast van de eikenprocessierups op zijn ergst. Dit komt omdat de nesten flink zichtbaar zijn en de haren overal heen vliegen tijdens deze fase.


